Műhelymunka 2018.05.11.

2018. május 11-én péntek délután érdekes és hasznos élményben volt része iskolánk tanári karának az EFOP 3.3.7-17 „Informális és nem formális tanulási lehetőségek kialakítása a köznevelési intézményekben” című nyertes pályázatunknak köszönhetően. Két csoportban vettünk részt a műhelymunkában, amelynek az volt a célja, hogy bővítsük ismereteinket az élménypedagógia módszereiről és a kreatív gondolkodás fejlesztésének módszertanáról.

A számtalan eszköz és lehetőség megismerése közben számunkra is élményt jelentettek a műhelymunka órái, hiszen magunk is kipróbáltunk minden módszert, a gyakorlatban teszteltük a változatos feladatokat. Jó hangulatban telt az idő az élménypedagógiai csoportban, miközben megtapasztaltuk, milyen összetartó erőt jelentenek a közös célok, legyen ez a cél akár egy torony felépítése egyszerű eszközökkel vagy a fizika törvényszerűségeinek felhasználása egy vidám, kreatív feladat megoldásában, például a „törhetetlen tojás” megalkotásában. Jó ötleteket kaptunk a csoportok kialakításának, összefogásának, a csoportszervezés metodikájának a köréből is.

A kreatív gondolkodás fejlesztésére szolgáló feladatok megismerése közben a másik csoport sem unatkozott. A vezető rendkívül gazdag feladatbankot bocsátott a csoport rendelkezésére. Ezek a feladatok különböző tanítási órákon és az órákon kívül is jól alkalmazhatók, és kollégáink ezeket ki is próbálták a gyakorlatban.

A munkában és feladatokban gazdag hosszú délutánt közös vacsorával zártuk. Mindannyian úgy éreztük, hogy a munkánk során jól alkalmazható ötletekkel, módszerekkel bővítettük ismereteinket.

A továbbképzésen készült fényképek: